↑ Return to Szolgáltatások

Ételintolerancia

*Az árak és az étel panelek lejjebb találhatóak.

Ételallergia és Ételintolerancia

Az allergiás betegségek száma az egész világon növekszik, ami összefügg a modern életmóddal, a megváltozott táplálkozással, a tartósított és készételek fogyasztásával.

A lakosság néhány százalékát (1,4%) érintő táplálékallergiával szemben az ételintolerancia sokkal több embert érint ma Magyarországon.


Ételallergia

Főleg a gyermekek betegsége, de bármely életkorban előfordulhat. Nemcsak élelmiszerek, hanem a bél nyálkahártyáját károsító betegségek is előidézhetik, így a vírusos hasmenés, bélműtét, stb.

A különböző táplálék allergének hatására az immunrendszer IgE-t termel. Az IgE az allergiás folyamatban szereplő sejtek (pl. hízósejtek) felszínéhez kötődik. Ezekben a sejtekben számos kémiai természítű anyag halmozódik fel, pl. a hisztamin, amely az allergén hatására a  sejtből kiszabadulva felelős az allergiás tünetek kialakulásáért.

Milyen tünetei vannak?

Bőrtünetek:
Csalánkiütés
Kivörösödés
Viszketés

Emésztőrendszeri tünetek:
Hányinger, hányás
Hasmenés, hasi görcsök, haspuffadás
Tartós étvágytalanság
Orális allergia tünetegyüttes

Légzőszervi tünetek:
Tartós rekedtség
Asztmás roham

Egyéb tünetek:
Fejfájás, migrén

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Prick teszteléses módszerrel az alkar megkarcolt bőrére cseppentik rá a szóban forgó táplálék standardizált kivonatát.

Laboratóriumi módszerrel szérumból az ALLERGYSCREEN tesztekkel mutatható ki a megemelkedett IgE szint alapján az allergiát okozó élelmiszer.

Ezen kívül létezik még a terheléses módszer, amely lényege, hogy átmeneti táplálék elimináció (elhagyás) után fokozatosan növelve a mennyiséget, a táplálékot, mint allergént visszajuttatják a szervezetbe.

Az ALLERGYSCREEN tesztekről

Milyen teszt az Allergyscreen?

Az allergének egy tesztcsíkon vannak elhelyezve, egyedi allergén vagy allergénkeverék formájában. Az anamnézisnek (kórelőzmény) megfelelően a kezelőorvos dönti el, hogy milyen allergén összetételű panelt választ. Lehetőség van inhalatív és ételallergének meghatározására különböző összetételű paneleken.

Ezek a panelek a következők:

inhalatív panel,

étel panel,

gyermek panel,

speciális allergének panelje,

orális allergia szindrómára kifejlesztett panel
(orális allergia szindróma: pollenérzékenységhez társuló élelmiszer allergia)

Hogyan végzik a vizsgálatot?

Vérvétel után a laboratórium a vért lecentrifugálja és a szérumból a tesztmetódusnak megfelelően elvégzi a vizsgálatot.

A kapott teszteredmény kiértékelése után a kezelőorvos megkapja a leletet, amely tartalmazza a kvantitatív (mennyiségi) és RAST osztályba sorolt eredményt valamint a szöveges betegtájékoztatót is.

Kezelés

A kezelőorvos az anamnézis és a diagnosztikai eredmények alapján terápiás javaslatot tesz.


Ételintoleranciafruit1.jpg (400×341)

Az étkezéssel összefüggésben kellemetlen heves tünetek jöhetnek létre, amellyel sajnos a betegek többsége nem fordul orvoshoz.

Azért is érdemes szakember segítségét kérni, mert az ételintolerancia az allergiás betegségektől a tünetek alapján nehezen különíthető el.

Milyen tünetei vannak?

Bőrtünetek:
Csalánkiütés
Bőrpír
Viszketés

Emésztőrendszeri tünetek:
Hányinger, hányás
Hasmenés, hasi görcsök, haspuffadás
Irritábilis bélszindróma (IBS)

Légzőszervi tünetek:
Tartós köhögés
Asztmás légzés
Hörghurut

Egyéb tünetek:
Fejfájás, migrén
Idegesség, ingerlékenység
Szívdobogás érzés
Ízületi fájdalmak
Álmatlanság

A tünetek kiváltó oka lehet maga az élelmiszer, az élelmiszer magas hisztamin tartalma vagy hisztamin felszabadító képessége illetve az élelmiszerek feldolgozása, érlelése, tartósítása során felszabaduló biogén aminok valamint a tartósítószerek, adalékanyagok.

(Ételintolerancia a laktóz és a glutén érzékenység is, amelyet itt nem tárgyalunk.)

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Laboratóriumi módszerrel

Az intoleranciát okozó élelmiszer a szérumból az ALLEISASCREEN tesztekkel mutatható ki a megemelkedett IgG4 szint alapján.

Az ALLEISASCREEN-ről

Milyen teszt az AlleisaScreen?

Az allergének egy tesztcsíkon vannak elhelyezve. Az anamnézisnek (kórelőzmény) megfelelően a kezelőorvos dönti el, hogy milyen összetételű panelt választ. Lehetőség van több mint 200 féleallergén meghatározásra különböző összetételű paneleken.

Hogyan végzik a vizsgálatot?

Vérvétel után a laboratórium a vért lecentrifugálja és a szérumból a tesztmetódusnak megfelelően elvégzi a vizsgálatot.

A kapott teszteredmény kiértékelése után a kezelőorvos megkapja a leletet, amely tartalmazza a kvantitatív (mennyiségi), RAST osztályba sorolt és szöveges eredményt is.

Kezelés

A kezelőorvos az anamnézis és a diagnosztikai eredmények alapján javaslatot tesz a megfelelő diétára, amely betartása mellett hamar tünetmentesség érhető el. Ez az eliminációs diéta, amely azt jelenti, hogy a kérdéses élemiszert ki kell iktatni az étrendből az ajánlott időtartamra (min. 3 hónapra).

IgG Panel P1HU  30 féle étel 35 000 Ft
IgG Panel P1HU+P2HU  60 féle étel 57 000 Ft
IgG panel P1HU +P2HU+ P7   90 féle étel  82 000 Ft

 

Ételpanelek megtekinthetőek itt.