*Az árak és az étel panelek lejjebb találhatóak.
Ételallergia és Ételintolerancia
Az allergiás betegségek száma az egész világon növekszik, ami összefügg a modern életmóddal, a megváltozott táplálkozással, a tartósított és készételek fogyasztásával.
A lakosság néhány százalékát (1,4%) érintő táplálékallergiával szemben az ételintolerancia sokkal több embert érint ma Magyarországon.
Ételallergia
Főleg a gyermekek betegsége, de bármely életkorban előfordulhat. Nemcsak élelmiszerek, hanem a bél nyálkahártyáját károsító betegségek is előidézhetik, így a vírusos hasmenés, bélműtét, stb.
A különböző táplálék allergének hatására az immunrendszer IgE-t termel. Az IgE az allergiás folyamatban szereplő sejtek (pl. hízósejtek) felszínéhez kötődik. Ezekben a sejtekben számos kémiai természítű anyag halmozódik fel, pl. a hisztamin, amely az allergén hatására a sejtből kiszabadulva felelős az allergiás tünetek kialakulásáért.
Milyen tünetei vannak?
Bőrtünetek:
Csalánkiütés
Kivörösödés
Viszketés
Emésztőrendszeri tünetek:
Hányinger, hányás
Hasmenés, hasi görcsök, haspuffadás
Tartós étvágytalanság
Orális allergia tünetegyüttes
Légzőszervi tünetek:
Tartós rekedtség
Asztmás roham
Egyéb tünetek:
Fejfájás, migrén
Hogyan lehet diagnosztizálni?
Prick teszteléses módszerrel az alkar megkarcolt bőrére cseppentik rá a szóban forgó táplálék standardizált kivonatát.
Laboratóriumi módszerrel szérumból az ALLERGYSCREEN tesztekkel mutatható ki a megemelkedett IgE szint alapján az allergiát okozó élelmiszer.
Ezen kívül létezik még a terheléses módszer, amely lényege, hogy átmeneti táplálék elimináció (elhagyás) után fokozatosan növelve a mennyiséget, a táplálékot, mint allergént visszajuttatják a szervezetbe.
Az ALLERGYSCREEN tesztekről
Milyen teszt az Allergyscreen?
Az allergének egy tesztcsíkon vannak elhelyezve, egyedi allergén vagy allergénkeverék formájában. Az anamnézisnek (kórelőzmény) megfelelően a kezelőorvos dönti el, hogy milyen allergén összetételű panelt választ. Lehetőség van inhalatív és ételallergének meghatározására különböző összetételű paneleken.
Ezek a panelek a következők:
inhalatív panel,
étel panel,
gyermek panel,
speciális allergének panelje,
orális allergia szindrómára kifejlesztett panel
(orális allergia szindróma: pollenérzékenységhez társuló élelmiszer allergia)
Hogyan végzik a vizsgálatot?
Vérvétel után a laboratórium a vért lecentrifugálja és a szérumból a tesztmetódusnak megfelelően elvégzi a vizsgálatot.
A kapott teszteredmény kiértékelése után a kezelőorvos megkapja a leletet, amely tartalmazza a kvantitatív (mennyiségi) és RAST osztályba sorolt eredményt valamint a szöveges betegtájékoztatót is.
Kezelés
A kezelőorvos az anamnézis és a diagnosztikai eredmények alapján terápiás javaslatot tesz.
Ételintolerancia
Az étkezéssel összefüggésben kellemetlen heves tünetek jöhetnek létre, amellyel sajnos a betegek többsége nem fordul orvoshoz.
Azért is érdemes szakember segítségét kérni, mert az ételintolerancia az allergiás betegségektől a tünetek alapján nehezen különíthető el.
Milyen tünetei vannak?
Bőrtünetek:
Csalánkiütés
Bőrpír
Viszketés
Emésztőrendszeri tünetek:
Hányinger, hányás
Hasmenés, hasi görcsök, haspuffadás
Irritábilis bélszindróma (IBS)
Légzőszervi tünetek:
Tartós köhögés
Asztmás légzés
Hörghurut
Egyéb tünetek:
Fejfájás, migrén
Idegesség, ingerlékenység
Szívdobogás érzés
Ízületi fájdalmak
Álmatlanság
A tünetek kiváltó oka lehet maga az élelmiszer, az élelmiszer magas hisztamin tartalma vagy hisztamin felszabadító képessége illetve az élelmiszerek feldolgozása, érlelése, tartósítása során felszabaduló biogén aminok valamint a tartósítószerek, adalékanyagok.
(Ételintolerancia a laktóz és a glutén érzékenység is, amelyet itt nem tárgyalunk.)
Hogyan lehet diagnosztizálni?
Laboratóriumi módszerrel
Az intoleranciát okozó élelmiszer a szérumból az ALLEISASCREEN tesztekkel mutatható ki a megemelkedett IgG4 szint alapján.
Az ALLEISASCREEN-ről
Milyen teszt az AlleisaScreen?
Az allergének egy tesztcsíkon vannak elhelyezve. Az anamnézisnek (kórelőzmény) megfelelően a kezelőorvos dönti el, hogy milyen összetételű panelt választ. Lehetőség van több mint 200 féleallergén meghatározásra különböző összetételű paneleken.
Hogyan végzik a vizsgálatot?
Vérvétel után a laboratórium a vért lecentrifugálja és a szérumból a tesztmetódusnak megfelelően elvégzi a vizsgálatot.
A kapott teszteredmény kiértékelése után a kezelőorvos megkapja a leletet, amely tartalmazza a kvantitatív (mennyiségi), RAST osztályba sorolt és szöveges eredményt is.
Kezelés
A kezelőorvos az anamnézis és a diagnosztikai eredmények alapján javaslatot tesz a megfelelő diétára, amely betartása mellett hamar tünetmentesség érhető el. Ez az eliminációs diéta, amely azt jelenti, hogy a kérdéses élemiszert ki kell iktatni az étrendből az ajánlott időtartamra (min. 3 hónapra).
IgG Panel P1HU | 30 féle étel | 35 000 Ft |
IgG Panel P1HU+P2HU | 60 féle étel | 57 000 Ft |
IgG panel P1HU +P2HU+ P7 | 90 féle étel | 82 000 Ft |
Ételpanelek megtekinthetőek itt.